Campanii

 

Cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini, celebrată începând cu 2008 în fiecare an la 15 octombrie, Ordinul Asistenților Medicali Argeș derulează în perioada 15 – 21 octombrie, campania educațională pentru sănătate ”MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI”.

Mâinile reprezintă cea mai expusă parte a corpului la germeni care pot produce îmbolnăviri (bacterii, virusuri, paraziți). Prin atingerea gurii, nasului, ochilor sau alimentelor, acești germeni ajung în organism. 85% dintre microorganisme se transmit prin intermediul mâinilor nespălate. Pe suprafața mâinilor se pot afla peste 3.000 de tipuri de bacterii care supraviețiuesc mai mult de 3 ore și, care la temperatura camerei își dublează numărul la fiecare 15 minute. Pe parcursul unei zile, mâinile intră în contact cu foarte multe obiecte (haine, cărți, tastatura computerului, telefon, jucării, toaleta etc) sau sunt efectuate diferite activități care, chiar dacă nu murdăresc mâinile, le pot contamina.

Promovând sloganul propus în acest an, ”SĂ FACEM DIN SPĂLATUL MÂINILOR UN OBICEI!”, campania este orientată spre acțiuni în vederea promovării de norme pentru existența unei igiene eficiente în școli și în cadrul comunităților. Igienizarea mâinilor cu apă şi săpun este deosebit de importantă pentru sănătatea personală în primul rând, dar și pentru sănătatea publică. Pe cât de simplu pare acest gest, pe atât de însemnat este, iar UNICEF atenţionează că din pricina ignorării lui milioane de copii își pierd viața an de an în întreaga lume.

Potrivit organizatorilor, ”MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI” este o campanie de conștientizare cu privire la riscurile asupra sănătății care pot apărea ca urmare a unei igiene precare a mâinilor. Scopul demersului este axat pe  informarea și educarea populației, în special a copiilor, în ceea ce privește importanța igienei mâinilor, fapt ce duce automat și la scăderea incidenței bolilor.

Acțiunile și evenimentele derulate în cadrul campaniei se desfășoară după următorul calendar:

- 17 - 21 octombrie, Pitești – sesiuni de educație sanitară susținute la Școala Gimnazială ”Ion Pillat”, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”și Grădinița cu Program Prelungit ”Aripi Deschise”, de către Nelli Homeghiu, asistent medical coordonator în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pediatrie și asistenții medicali din cabinetele medicale ale instituțiilor școlare și preșcolare. Prin intermediul materialelor video și foto prezentate, a pliantelor distribuite, sunt prezentate copiilor noțiuni și metode ale spălatului mâinilor corect, regulat şi temeinic, deprindere indispensabilă păstrării sănătăţii;    

- rubrică dedicată temei în revista PRO ASISTENT ARGEȘEN;

- publicare articole în presa locală;

- publicitate site.

”Asistenții medicali au un rol major în educația pentru sănătate a populației. Prin această campanie ne îndreptăm atenția cu precădere asupra copiilor noștri, ca o motivare  să se spele pe mâini cu apă și săpun, și, ca și profesioniști, nu numai ca părinți, suntem alături de ei pentru a promova un subiect serios într-un mod prietenos și atractiv. Împreună trebuie să ne amintim permanent că spălatul mâinilor e ca un vaccin autoadministrat, reprezintă cea mai simplă şi mai economică măsură de prevenire a infectării, inclusiv cu bolile de sezon (răceala şi gripa), și nu în ultimul rând, că are efecte pozitive nu doar asupra sănătății și nutriției, dar și asupra educației, economiei și a veniturilor proprii. Este necesar să transformăm această atitudine în reflex permanent, în obișnuință. Suntem datori să începem cu fiecare dintre noi pentru a fi un bun exemplu pentru copiii noștri, știind că obiceiurile deprinse în copilărie se păstrează și la maturitate. Și să nu uităm că, mâinile curate aduc sănătate!”, a declarat Estera Ambruș președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

 

ORDINUL ASISTENȚILOR MEDICALI ARGEȘ

LANSEAZĂ CAMPANIA DE INFORMARE PUBLICĂ ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE”

 

Începând cu anul 2000, pe data de 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, organizată la nivel internaţional de Federaţia Mondială a Inimii, sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a UNESCO. Pentru anul 2016, tema lansată în dezbaterea publică este ”Dă putere vieții tale!”.

Cu prilejul celebrării acestui eveniment, Ordinul Asistenților Medicali Argeș derulează în perioada 29 septembrie – 31 octombrie, campania de informare publică ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE”.

Principala cauză de deces în România rămâne boala cardiovasculară, chiar dacă patologia a înregistrat progrese în ultimii ani. La fiecare 30 de secunde un român moare de inimă, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate anual. Îngrijorător este faptul că incidența bolilor cardiovasculare a crescut în rândul persoanelor tinere. Numărul mare de pacienți diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară situează România pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria”, spune dr. Victoria Belu, medic primar cardiolog la Spitalul Municipal Câmpulung și președintele Consiliului de Administrație la aceeași unitate sanitară.

”Inima fiecărui om este unică și de noi depinde să o păstrăm sănătoasă! O inimă sănătoasă înseamnă beneficii nu numai personale, cât și pentru familie și comunitate. Această campanie reprezintă un nou pas dintr-un amplu proiect de prevenție și informare, care are în vedere educația pentru sănătate și adoptarea unui stil  de viață sănătos, pe care organizația noastră îl adresează populației argeșene.”, a declarat Estera Ambruș, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

Scopul și obiectivele campaniei urmăresc să semnaleze că cel puțin 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi evitate dacă sunt controlaţi patru factori de risc principali: dieta nesănătoasă, consumul de tutun, consumul nociv de alcool și lipsa activităţii fizice.

Evenimentele derulate de OAMGMAMR Argeș în cadrul campaniei ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE” se desfășoară după următorul program:

-          30 septembrie, orele 10.00 – 14.00, Câmpulung – în parteneriat cu Spitalul Municipal Câmpulung au loc acțiuni de măsurare gratuită a valorilor tensiunii arteriale,  pulsului, indicelui de masă corporală în cortul amplasat pe esplanada Primăriei Municipiului Câmpulung; distribuirea de materiale informative privind factorii de risc în BVC și/sau schimbări comportamentale ale stilului de viață prin adoptarea unor măsuri simple și concrete;

-          Octombrie, Câmpulung - CROSUL INIMII – START PENTRU INIMI SĂNĂTOASE! – evenimentul are drept scop încurajarea activităţii fizice cotidiene, cea mai importantă resursă personală pentru sănătatea cardiovasculară, prevenţia bolilor cronice şi creșterea longevității și sunt invitați să se alăture acestui demers un număr cât mai mare de persoane;

-          Octombrie, Câmpulung - ALIMENTAȚIE ȘI PREVENȚIE PENTRU O INIMĂ SĂNĂTOASĂ – sesiuni de educație pentru sănătate și adoptarea unui stil de viață sănătos, suținute de asistenți medicali specializați în nutriție și dietetică, derulate în cadrul școlilor câmpulungene, adresate atât copiilor cât și părinților;

-           30 septembrie, Curtea de Argeș și 7 octombrie, Pitești – MANAGEMENTUL ÎNGRIJIRII PACIENȚILOR CU ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL - curs de educație profesională continuă adresat asistenților medicali argeșeni.

”De Ziua Mondială a Inimii, dar nu numai, dorim ca toată lumea să înțeleagă că prevenţia este esenţială în cazul bolilor cardiovasculare. Controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariția afecțiunilor inimii. Sănătatea este determinată în mare măsură de stilul de viață, de ceea ce suntem dispuși să facem, iar alegerile noastre cotidiene țin de nivelul de conștientizare, de gradul de informare și educare. Stă în puterea fiecărei persoane să adopte atitudini și obiceiuri pentru a-și proteja inima, pentru a avea o viață mai sănătoasă, îndelungată. Sănătatea inimii este fundamentul unei sănătăți totale, iar povara bolilor cardiovasculare poate fi redusă, acționând împreună, acum!”, afirmă președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, Estera Ambruș.

Începând cu anul 1992, în peste 170 de țări, în perioada 1 – 7 august are loc Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, proiect inițiat de Organizația Mondială a Sănătății, scopul acestuia fiind încurajarea hrănirii naturale cu lapte matern a copiilor pentru îmbunătățirea stării de sănătate atât a a bebelușilor, cât și a mămicilor.

În luna septembrie a anului 2015, șefii de stat și reprezentanții statelor membre ONU au stabilit o agendă cu 17 obiective pentru redresarea calității și sustenabilității pe Pământ. În aces an, Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân vine în întâmpinarea acestui deziderat, campania desfășurându-se sub sloganul „ALĂPTATUL: O CHEIE PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ”, ceea ce exprimă una dintre posibilitățile care contribuie la îndeplinirea celor 17 obiective de dezvoltare sustenabilă, prin protejarea, promovarea şi sprijinirea alăptării.

”Alăptatul este un mod natural și necostisitor de a hrăni bebelușii și copiii, le asigură acestora o creștere fizică și psihică echlibrată, reprezintă o sursă de nutriție și întreținere sănătoasă, viabilă, nepoluantă, contribuie la sănătatea mamei. Susținem și încurajăm acțiunile desfășurate în această perioadă, ele având scopul sensibilizării şi conştientizării, dar şi al îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei judeţului Argeş.  Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş reiterează şi de această dată interesul şi preocuparea permanente faţă de educaţia şi informarea cât mai amplă a proaspetelor mămici prin intermediul asistenţilor medicali,  raliindu-se demersurilor concrete pe tema alăptării la sân, cu impact major pentru sănătatea generaţiilor actuale și viitoare. În luna august, la nivelul filialei Argeș, se vor derula cursuri de educație medicală continuă cu tema Beneficiile alăptării, iar pe site-ul și în revista filialei vor fi publicate articole și materiale elaborate de asistenți medicali argeșeni, al căror conținut promovează, susţin și protejează alimentaţia copiilor la sân”, a declarat Estera AMBRUȘ, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Argeş.