16 aprilie 2024
OAMGMAMR Filiala Argeș
Stiri

5 MAI – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MOAȘEI MOAȘA, MEMBRU AL ECHIPEI MEDICALE CARE ASISTĂ VENIREA PE LUME A UNEI NOI VIEȚI

La data de 5 mai se sărbătorește, anual, Ziua Internațională a Moașei, prilej de a evidenția rolul moașei în sistemele de sănătate din întreaga lume. La nivel mondial, respectarea recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avut ca efect o scădere cu 24% a numărului de naşteri premature şi cu 16% a riscului de a-şi pierde nou născutul în cazul femeilor care, pe parcursul sarcinii, au fost conciliate de către o moașă.

Tot în cifre, OMS a anunțat că, în fiecare an, peste 300 000 de femei mor în timpul nașterii și 2,7 milioane de nou-născuți mor în primele 28 de zile de viață, în condițiile în care multe din cauze pot fi prevenite cu ajutorul moașelor instruite și educate în conformitate cu standardele internaționale.

Potrivit studiilor efectuate până acum, moaşele calificate după standardele internaţionale pot oferi aproape 90% dintre serviciile importante de care au nevoie mamele şi nou născuţii. Alături de medicul care supraveghează sarcina, moașa îndrumă viitorii părinți pe perioada sarcinii despre paşii ce trebuie urmaţi înainte şi după venirea copilului pe lume în cazul nașterilor pe cale naturală.

În contextul marcării Zilei Internaționale a Moașei, președintele Ordinului Asistenților Medicali Filiala Argeș, Estera Stămoiu, a declarat: ,,În țara noastră, rolul moașei a fost și rămâne esențial. Generații întregi au venit pe lume cu ajutorul moașei. Atât la nivel național cât și internațional, rolul și nivelul de pregătire al moașei au crescut considerabil. Moașa este acum parte dintr-o echipă medicală de profesioniști, absolvent de studii de specialitate care continuă să se perfecționeze permanent.

Deși ne confruntăm cu această severă pandemie provocată de noul coronvirus COVID-19, viața își urmează cursul, în spitalele argeșene născându-se, în condiții de maximă siguranță, bebelușii de azi, cei care vor deveni adulții generațiilor viitoare. În pofida acestei situații nemaiîntâlnită și cu multe neunoscute, în Spitalul Județean de Urgență Pitești, în Spitalul Municipal Curtea de Argeș, în Spitalul Orășenesc Mioveni, în Spitalul Orășenesc Costești, în toate spitalele din Argeș care au secții de obstetrică-ginecologie, cadrele medicale au un unic obiectiv, de a onora miracolul vieții, ocrotind viața mamei și a nou-născutului. Cu atât mai mult, într-o perioadă cu profunde încercări, în care personalul medical este supus unor condiții și împrejurări inedite de lucru, este de apreciat profesionalismul, competența și devotamentul acestor ”santinele” ale începutului unei noi vieți, concentrându-se atât asupra protecției bebelușului și mamei, cât și asupra propriei sănătăți. Pentru că, nu-i așa, ce poate fi mai frumos și mai dătător de speranță decât zâmbetul de pe chipul unui copilaș?

Moașele le găsim întotdeauna la datorie în secțiile de obstetrică-ginecologie, acolo unde începe o nouă viață, fiind, astăzi, parte dintr-o echipă profesională care, alături de medicul ginecolog și de asistentul medical, îndrumă fiecare viitoare mamă astfel încât sarcină să dercurgă normal, iar pruncul să vină sănătos pe lume. Este extrem de important în contextul în care, de ani buni, România se situează pe primul loc în Europa în clasamentul mortalității infantile. Prin activitatea desfășurată permanent în filiala noastră suntem alături de moașele care doresc o calificare de înaltă ținută, atât profesională cât și umană. Este timpul să conștientizăm că locul cuvenit al moașei este, fără urmă de îndoială, alături de viitoarele mame, ca parteneri de încredere, pentru a încuraja nașterile pe care naturală și pentru a ne asigura că respectând rolul moașelor contribuim decisiv la scăderea numărului de nașteri premature și de decese în rândul nou născuților. Este necesar ca fiecare specialist din sănătate să contribuie la evoluţia profesiei de moaşă. Suntem datori să respectăm locul moașelor în sistemul medical pentru că ele sunt acolo unde teama și bucuria trebuie să se împletească, necondiționat, cu profesionalismul pentru a primi, în siguranță, nou născutul. O nouă viață înseamnă, la scară largă, o nouă generație de a cărei venire pe lume trebuie să ne ocupăm cum se cuvine”.