21 octombrie 2025
OAMGMAMR Filiala Argeș
Stiri

7 Aprilie 2015 -Ziua Mondiala a Sanatatii

L7 ap 2015

L7 ap 2015

7 APRILIE 2015 – ZIUA MONDIALA A SANATATII

SIGURANTA ALIMENTATIEI

Les approvisionnements alimentaires étant de plus en plus mondialisés, il apparaît de plus en plus clairement qu’il est nécessaire de renforcer les systèmes de sécurité sanitaire des aliments dans les pays et entre eux.Aprovizionarea cu alimente este o acţiune din ce în ce mai globalizată, impunându-se consolidarea sistemelor de siguranță alimentară în interiorul țărilor și între ele. C’est pourquoi, à l’occasion de la Journée mondiale de la Santé, le 7 avril 2015, l’OMS encourage les efforts visant à améliorer la sécurité sanitaire des aliments, de la ferme à l’assiette ( et à toutes les étapes intermédiaires). Prin urmare, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, 07 aprilie 2015, Organizaţia Mondială a Sănătăţii încurajează eforturile de îmbunătățire a SIGURANTEI ALIMENTATIEI, avand sloganul: De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie. Astfel, L’OMS aide les pays à prévenir et détecter les flambées de maladies d’origine alimentaire et à y faire face, conformément au Codex alimentarius, qui rassemble des normes internationales, directives et codes de pratiques touchant à l’alimentation et couvre les principaux aliments et processOMS ajută țările în prevenirea și detectarea focarelor de toxiinfecții alimentare și confruntarea cu ele, în conformitate cu Codex Alimentarius, care reunește standarde, orientări și coduri de practică privind produsele alimentare internaționale, acoperind principalele alimente și procedee de procesare. În privinţa cazurilor de urgență referitoare la siguranța alimentelor, OMS Avec l’Organistion des Nations Unies pour l’Alimentation et l’Agriculture (FAO), l’OMS alerte les pays en cas d’urgence relative à la sécurité sanitaire des aliments à travers un réseau d’information international.împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) acţionează pentru stoparea acestora prin colaborarea cu celelalte state prin reţeaua internaţională creată.

Acţiuni şi evenimente specifice temei promovate de OMS se vor desfăşura pe teritorul ţării noastre până la finele lunii aprilie 2015.

La sécurité sanitaire des aliments est une responsabilité partagée.

Siguranța alimentatiei este o responsabilitate comună. Il est important de travailler sur toute la chaîne de production alimentaire – de l’agriculteur et du producteur au distributeur et au consommateur.Este important să se lucreze pe întregul lanț de producție alimentară – de la fermier la distribuitor și de la producător la consumator. Le manuel de l’OMS Cinq clefs pour des aliments plus sûrs contient, par exemple, des recommandations pratiques à l’intention des distributeurs et des consommateurs concernant la manipulation et la préparation des aliments. În manualul OMS, intitulat „Cinci chei pentru o alimentație mai sigură”, sunt specificate recomandări practice pentru distribuitori și consumatori cu privire la manipularea și prepararea hranei.

Acestea sunt:

1. Faceti un obicei din curatenie; 

2. Separati alimentele crude de cele gatite;

3. Preparati temeinic alimentele;

4. Pastrati alimentele la temperatura corecta;

5. Utilizati apa si produsele sigure.

Ziua Mondială a Sănătăţii 2015 este o oportunitate de a educa persoanele care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianți cu amănuntul, profesioniştii din domeniul sănătăţii – și consumatori – la importanța siguranței alimentare, și la rolul pe care fiecare în parte îl poate juca pentru eliminarea oricărui dubiu cu privire la siguranţa alimentelor din propria farfurie.                                            

Pentru a consulta materialele informative, va rugam sa accesati linkurile de mai jos:

Ghid pentru turisti privind siguranta alimentatiei

Cinci mesaje cheie

Pliant Ziua Mondiala a Sanatatii

Boli transmise prin alimente