7 APRILIE 2015 – ZIUA MONDIALA A SANATATII
SIGURANTA ALIMENTATIEI
Aprovizionarea cu alimente este o acţiune din ce în ce mai globalizată, impunându-se consolidarea sistemelor de siguranță alimentară în interiorul țărilor și între ele. SIGURANTEI ALIMENTATIEI, avand sloganul: De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie. Astfel, OMS ajută țările în prevenirea și detectarea focarelor de toxiinfecții alimentare și confruntarea cu ele, în conformitate cu Codex Alimentarius, care reunește standarde, orientări și coduri de practică privind produsele alimentare internaționale, acoperind principalele alimente și procedee de procesare. În privinţa cazurilor de urgență referitoare la siguranța alimentelor, OMS împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) acţionează pentru stoparea acestora prin colaborarea cu celelalte state prin reţeaua internaţională creată. Prin urmare, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, 07 aprilie 2015, Organizaţia Mondială a Sănătăţii încurajează eforturile de îmbunătățire a
Acţiuni şi evenimente specifice temei promovate de OMS se vor desfăşura pe teritorul ţării noastre până la finele lunii aprilie 2015.
Siguranța alimentatiei este o responsabilitate comună. Este important să se lucreze pe întregul lanț de producție alimentară – de la fermier la distribuitor și de la producător la consumator. În manualul OMS, intitulat „Cinci chei pentru o alimentație mai sigură”, sunt specificate recomandări practice pentru distribuitori și consumatori cu privire la manipularea și prepararea hranei.
Acestea sunt:
1. Faceti un obicei din curatenie;
2. Separati alimentele crude de cele gatite;
3. Preparati temeinic alimentele;
4. Pastrati alimentele la temperatura corecta;
5. Utilizati apa si produsele sigure.
Ziua Mondială a Sănătăţii 2015 este o oportunitate de a educa persoanele care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianți cu amănuntul, profesioniştii din domeniul sănătăţii – și consumatori – la importanța siguranței alimentare, și la rolul pe care fiecare în parte îl poate juca pentru eliminarea oricărui dubiu cu privire la siguranţa alimentelor din propria farfurie.
Pentru a consulta materialele informative, va rugam sa accesati linkurile de mai jos:
Ghid pentru turisti privind siguranta alimentatiei
Pliant Ziua Mondiala a Sanatatii