19 octombrie 2025
OAMGMAMR Filiala Argeș
Stiri

ZIUA MONDIALA A ALIMENTATIEI

ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI

Pe 16 octombrie, în peste 150 de țări este aniversată Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

 Imagini pentru ziua mondiala a alimentatiei 2015

În prezent, aproximativ 70 la sută din populația lumii, cea mai mare parte trăind în zonele rurale, nu are acces la măsuri adecvate de protecție socială. Din acest motiv, FAO a intensificat eforturile sale de a ajuta autoritățile locale și partenerii pentru a include măsuri de protecție socială în strategiile și politicile naționale de dezvoltare. Efecte pozitive derivate direct din măsurile de protecție socială pot fi: stimularea venitului pe familie și asigurarea securității alimentare prin furnizarea de venituri (în numerar) sau de produse de consum (produse alimentare) și transferuri; ajută copiii să rămână în școală prin asigurarea veniturilor de bază ale familiei, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să lucreze pentru a umple golul; încetinește răspândirea HIV/SIDA, măsurile se protecție socială pot ajuta la reducerea riscului de infectare cu HIV; îngustează decalajul sărăciei, permițând persoanelor defavorizate să se protejeze pe ele însele și bunurile proprii împotriva șocurilor și a dezastrelor, prin creșterea accesului la serviciile publice.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, la nivel mondial, conferințe, seminarii, mese rotunde, pentru a intensifica eforturile de protejare a mediului înconjurător, îmbunătățirea educației, precum și inițierea de politici guvernamentale adecvate, care să contribuie în mod eficient la asigurarea securității produselor alimentare. Astfel, se atrage atenția asupra factorilor care reduc siguranța produselor alimentare și producția lor, cauzând foamete sau subnutriție la nivel mondial.

La sesiunea a XX-a a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) de la Roma, din noiembrie 1979, s-a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentației la 16 octombrie, data reprezentând ziua înființării FAO în 1945, la Quebec. Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 și a cerut guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale să celebreze în fiecare an Ziua Mondială a Alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.