24 octombrie 2025
OAMGMAMR Filiala Argeș
Stiri

Consumul de carne procesata sau carne rosie poate provoca aparitia cancerului

CONSUMUL DE CARNE PROCESATĂ SAU CARNE ROȘIE POATE PROVOCA APARIȚIA CANCERULUI

Carnea procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, se arată în concluziile unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

alimente procesate

Totodată, potrivit aceluiaşi document făcut public de OMS, consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.

„Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.
Grupul de lucru al IARC, format din 22 de experţi din zece ţări, a plasat carnea procesată în categoria 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.
Carnea roșie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec și porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept „carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Sursa:sanatateatv.ro