OAMGMAMR Filiala Argeș
Stiri

DONEAZĂ! GESTUL TĂU SALVEAZĂ!

În fiecare an, la 14 iunie, în lumea întreagă este sărbătorit cel mai nobil gest pe care îl putem față de semenii noștri: donarea de sânge. Un simplu gest al generozității noastre, o singură donare, poate salva trei vieți.

14 iunie reprezintă, la nivel global, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, un omagiu adus, de Organizația Mondială a Sănătății, imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930. Datorită acestui imunolog  transfuziile de sânge au devenit, astăzi, proceduri de rutină medicală.

Prin sloganul campaniei din acest an „Sânge sigur pentru toți”  se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la nevoia universală de sânge sigur în furnizarea asistenței medicale și rolurile esențiale pe care donațiile voluntare le joacă.  

În prezent, în România, procentul celor care donează sânge nu trece de 2%, în timp ce în celelalte state europene acest procent are deja două cifre.

,,Este important ca mesajul acestei campanii să devină unul permanent și să ajungă la toți potențialii donatori. A dărui unui semen viață prin picătura ta de sânge reprezintă gestul suprem de omenie și generozitate pe care îl putem face. Este necesar ca fiecare dintre noi să conștientizeze importanța acestui gest care nu costă nimic, dar a cărui valoare este inestimabilă. Nu există gest mai frumos și mai mai de preț pentru cel care depinde de decizia noastră de a dona. Prin donarea de sânge putem fi eroii necunoscuți ai pacienților aflați la nevoie.

Deseori, exemplul de urmat al acestui gest a venit chiar de la asistenții medicali care s-au transformat din profesioniștii care recoltează în oamenii care donează sânge. Instituția pe care o reprezint a susținut și promovat fiecare demers de acest gen. Profesional și uman mă alătur celor care înțeleg valoarea gestului de aur al iubirii față de aproapele nostru: donarea de sânge” a precizat președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, EStera Stămoiu.

Trebuie să știm că poate fi donator de sânge orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România. Donarea de sânge este anonimă, voluntară şi constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute. Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, greutate peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale sau să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine. De asemenea, este important de sublianiat faptul că nu pot fi donatori de sânge persoanele care au avut sau au una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte sau cancer.