1 mai 2024
OAMGMAMR Filiala Argeș
Stiri

ESTERA STĂMOIU, PREȘEDINTE OAMGMAMR ARGEȘ: ”Respectarea și susținerea dreptului la sănătate poate transforma fiecare zi în Ziua Mondială a Sănătății”

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual pe data de 7 aprilie, fiind un eveniment inițiat de Organizația Mondială a Sănătății.

Sănătatea este un drept fundamental al oricărei ființe umane. Sănătatea ca drept al omului este recunoscută în Constituția OMS (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în multe tratate internaționale privind drepturile omului. Toate statele membre ale OMS au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală.

În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este din ce în ce mai amenințat. Bolile, pandemiile și dezastrele sunt cauze de deces și dizabilitate. Conflictele, războaiele, distrug vieți, provoacă moarte, durere, foame și suferință psihologică.

Pentru abordarea acestor tipuri de provocări, tema Zilei Mondiale a Sănătății 2024 este „Sănătatea mea, dreptul meu” și a fost aleasă pentru a susține dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informație de calitate, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație bună, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu și libertatea de discriminare.

Cu referire la acest subiect, doamna Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, a declarat: Ziua Mondială a Sănătății este o oportunitate de a ne aminti că sănătatea este angajamentul tuturor. Fiecare la nivelul nostru, putem acționa pentru a promova dreptul la sănătate.

De ziua sănătății, poate mai mult ca oricând, să ne facem timp să reflectăm ce înseamnă dreptul la sănătate și ce putem face, în mod colectiv, pentru a-l realiza efectiv. Pentru că numai prin unirea forțelor putem construi o lume în care toți să ne putem bucura de cea mai bună sănătate posibilă.

În cadrul acțiunilor derulate, Ordinul Asistenților Medicali Filiala Argeș transpune recomandările și programele propuse de OMS. Fiecare eveniment organizat de instituția noastră reprezintă un prilej de a reafirma că asistenții medicali sunt parte integrantă a echipelor multidisciplinare, au rol determinant în acordarea îngrijirilor de sănătate, au abilitățile și cunoștințele necesare pentru a răspunde cu profesionalism evoluției dinamice și într-un ritm fără precedent a tuturor factorilor de influență a sănătății publice.

Suntem ambasadori perseverenți ai mesajului global că toată populația trebuie să aibă acces la serviciile de sănătate de care are nevoie, când și unde are nevoie de ele, fără a se confrunta cu dificultăți financiare.

Promovarea și respectarea dreptului la sănătate, ca pilon intrinsec al drepturilor omului, este o responsabilitate colectivă, guvernamentală, administrativă, dar și individuală. Știm că fiecare lege, strategie, program național de sănătate implementat, fiecare campanie pentru sănătate sunt importante pentru crearea cadrului general al asigurării disponibilității serviciilor de calitate. 

În acest context, la nivelul filialei, prin campaniile organizate, aducem în mod constant în atenția asistenților medicali, dar și a publicului larg, că prevenția și supravegherea sănătății sunt instrumente fundamentale în practica medicală, având la bază reorientarea sistemelor de sănătate în jurul asistenței medicale primare.