Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş
încurajează ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ
Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş susţine stilul de viaţă sănătos, printr-o ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ, celebrând alături de toţi asistenţii medicali din judeţul nostru Ziua Internaţională a Alimentaţiei (16 octombrie). Filiala vine permanent în sprijinul profesioniştilor din sistemul sanitar cu cele mai noi informaţii privind temele de nutriţie, fie că vorbim despre actualităţi în alăptarea nou-născutului, fie despre dietele care sunt recomandate pacienţilor cu diferite afecţiuni. De asemenea, OAMGMAMR Argeş pune, în cadrul programului de educaţie medicală continuă, un accent deosebit pe prevenţia bolilor prin consumul de alimente sănătoase.
Alimentaţia Sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente şi preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase şi sigure, repartizate în 3 mese principale şi, eventual, 2-3 gustări. Scopul Alimentaţiei Sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv.
Cele 5 substanţe nutritive sunt cele 5 grupe de alimente:
1. Cerealele şi produsele cerealiere
2. Fructele şi vegetalele
3. Laptele şi produsele lactate
4. Alimentele bogate în proteine: carne, produse din carne, ouă, leguminoase (fasole şi mazăre boabe, linte, soia)
5. Alimentele grase şi produsele zaharoase
Alimentele sunt prietenii omului dacă au anumite calităţi. Nu există alimente bune sau rele, ci alimente prietenoase sau mai puţin prietenoase. Depinde de noi să ştim să le selectăm şi apoi să le consumăm corespunzător.
Calitatea vieţii, în toate aspectele sale, este şi ea influenţată de Alimentaţia Sănătoasă: de la capacitatea de muncă fizică sau intelectuală, la gândirea pozitivă, creaţie, procreaţie sau competitivitate. Sănătatea şi calitatea vieţii sunt strâns legate, generând caracteristica stare de bine. Alături de silueta corporală şi echilibrul comportamental, ea conferă fiecăruia o mare satisfacţie.
În mod neîndoielnic, frumuseţea vieţii depinde şi de Alimentaţia Sănătoasă. Mai multe informaţii cu privire la ghidul dvs de alimentaţie, puteţi citi în Abecedarul de Nutriţie, autor prof.univ.dr. Nicolae Hâncu.
Pe de altă parte, Institutul internațional de cercetări asupra alimentației (IFPRI), cu sediul la Washington, avertizează într-un raport în legătură cu flagelul necunoscut al ‘foamei invizibile’, definită ca o carență de micronutrienți, care afectează peste 2 miliarde de persoane din lumea întreagă. Zinc, fier, iod, vitaminele A și B sunt elemente care, consumate în cantități insuficiente, nu asigură o sănătate mulțumitoare și o bună dezvoltare, explică IFPRI. Chiar dacă efectele foamei invizibile nu sunt evidente pe termen scurt, pe termen lung ele se dovedesc ‘devastatoare’, manifestându-se prin creșterea mortalității materne și infantile, handicapuri fizice, slăbirea sistemului imunitar și a facultăților intelectuale.
Din altă perspectivă, carenţele alimentare pot duce la apariţia cancerului în organism. În Codul European Împotriva Cancerului, aflat la a IV-a ediţie, Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (IARC), semnalează că pentru prevenţia cancerului sunt importante urmarea unor metode precum:
1. Nu fumați. Nu folosiți nicio formă de tutun.
2. Eliminați fumatul acasă. Susțineți politicile de eliminare a fumatului la locul dumneavoastră de muncă.
3. Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă
4. Fiți activ fizic în fiecare zi. Limitați timpul pe care îl petreceți stând așezat.
5. Adoptați o dietă sănătoasă:
· Mâncați suficiente cereale integrale, semințe de leguminoase, legume și fructe.
· Limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de zahăr sau grăsimi) și evitați băuturile dulci.
· Evitați carnea procesată; limitați carnea roșie și alimentele cu conținut crescut de sare.
6. Dacă beți alcool de orice fel, limitați-vă consumul. Este mai bine să nu beți deloc alcool pentru prevenirea cancerului.
7. Evitați expunerea îndelungată la soare, mai ales în cazul copiilor. Folosiți protecție împotriva soarelui. Nu folosiți solariile.
8. La locul de muncă, protejați-vă de substanțele care pot cauza cancer, urmând instrucțiunile de sănătate și siguranță.
9. Aflați dacă sunteți expuși în casă la radiații provocate de nivelurile natural crescute de radon. Luați măsuri pentru reducerea nivelurilor crescute de radon.
10. Pentru femei:
· Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
· Terapia de substituție hormonală (HRT) crește riscul anumitor tipuri de cancer. Limitați folosirea HRT.
11. Asigurați-vă de participarea copiilor dumneavoastră la programe de vaccinare pentru:
· Hepatita B (nou-născuți).
· Virusul papilloma uman (HPV) (pentru fete).
12. Participați la programele de screening organizate pentru:
· Cancer colorectal (bărbați și femei)
· Cancer de sân (femei)
· Cancer de col uterin (femei).
Surse: comunicatemeedicale.ro, emedic.ro, sanatateatv.ro;