23 mai 2024
OAMGMAMR Filiala Argeș
Stiri

Asistenților medicali de pretutindeni, LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE ȘI ÎMPLINIRE!

Ziua Internațională a Asistentelor (IND) este sărbătorită în întreaga lume pe 12 mai, data nașterii lui Florence Nightingale. În acest an, tema aleasă de ICN, Our Nurses, Our Future: the economic power of care, (Asistenții noștri, viitorul nostru: puterea economică a îngrijirilor) reflectă scopul de a remodela percepțiile, demonstrând modul în care investițiile strategice în asistență medicală pot aduce beneficii economice și societale considerabile.

În această zi se evidențiază că investiția în asistență medicală are beneficii importante,  care depășesc sănătatea în sine. Investiția în asistență medicală are sens economic, este esențială pentru a obține o acoperire universală a sănătății și este un pas semnificativ către o comunitate globală mai sănătoasă și mai prosperă.

Asistenții medicali sunt forța vitală fundamentală pentru sănătate, dar sistemele noastre de sănătate din întreaga lume nu au reușit să valorifice, să protejeze, să respecte și să investească în această resursă prețioasă. Asistenții medicali sunt esențiali pentru comunități mai sănătoase, societăți receptive, economii prospere și națiuni puternice.

În întreaga lume există exemple care ne arată că, acolo unde asistenții medicali  au formare suplimentară, educație superioară și sunt capabili să lucreze autonom, în întreaga sferă de aplicare a practicii lor, aceștia pot oferi îngrijiri de calitate înaltă, egale cu cele oferite de alți profesioniști. Planificarea pentru viitor, investiția în mediile de lucru ale asistenților medicali, existența unor niveluri sigure de personal de asistență medicală și acordarea autonomiei, astfel încât asistenții medicali să poată lucra în deplinătatea sferei de aplicare a practicii lor, va crea cele mai eficiente sisteme de sănătate, la cele mai mici costuri, furnizând în același timp cea mai înaltă calitate a îngrijirilor.

OAMGMAMR filiala Argeș, ca în fiecare an, se raliază temei lansate spre dezbatere de ICN, supunând atenției o multitudine de aspecte importante ale impactului pozitiv pe care îl au investițiile în realizarea unor sisteme de sănătate reziliente și sustenabile, în cadrul unui eveniment ce va fi organizat în perioada următoare.

În acest context, doamna Estera Stămoiu, președinte al OAMGMAMR filiala Argeș a declarat: “Prin prioritizarea investițiilor în profesia de asistent medical, societățile pot face pași importanți către o comunitate globală mai sănătoasă și mai prosperă. Investiția în profesia de asistent medical generază un efect de cascadă, care culminează cu dezvoltarea  unor societăți mai sănătoase și cu prosperitate economic și socială.

Profesia de asistent medical a reușit să se afirme și să se dezvolte în lumea contemporană a sănătății. Asistenții medicali se poziționează astăzi ca parteneri de încredere și responsabili  în definirea și proiectarea sistemelor de sănătate.

Cu  modestia  și discreția lor firească, asistenții medicali  se afirmă din ce în ce mai mult, asumându-și roluri complexe, atât pe plan managerial, educațional, cât și profesional. Ei își înregistrează acțiunile și proiectele  într-o viziune durabilă.

Forța profesiilor din domeniul sănătății constă, fără îndoială, în reziliența lor colectivă, care le permite să abordeze viitorul cu forță, încredere și optimism, mai mobilizați ca niciodată, iar succesul este rezultatul unei atitudini pozitive, de câștigători, care ne face să credem nu doar în obiectivul nostru comun și unii într-alții, ci și în noi înșine.

În numele meu și al Consiliului Județean al OAMGMAMR filiala Argeș, exprim recunoștința și aprecierea profundă pentru întreaga activitate a asistenților medicali argeșeni pusă în slujba sănătății comunității noastre, pentru profesionalismul, altruismul, angajamentul de a promova și a asigura dreptul la  sănătate.

Totodată, îndrept mulțumirile către toți factorii de decizie ai administrației centrale și locale, parteneri și colaboratori ai organizației noastre profesionale, care ne-au susținut și ne-au fost alături în proiectele și acțiunile noastre, arătând astfel respectul și prețuirea pentru profesia noastră.

 Asistenților medicali de pretutindeni, LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE ȘI ÎMPLINIRE !”